Genel Kültür

Fotoğraf Makinesini Kim Buldu, Kim İcat Etti

Aslına bakarsak fotoğraf makinesi bir kişi tarafından icat edilmemiştir. Fikirlerin oluşması, başka fikirlerin doğması, gelişmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yani fotoğraf makinesinin ortaya çıkması uzun aralıklı dönemleri kapsar.

11. ve 16. yüzyıllar arasında insanlar bir karanlık oda fikriyle bazı çalışmalar yapmıştır. Fakat kağıt üstünde bir resim alınması söz konusu değildi. 1658 yılında Daniello Barbaro karanlık oda adı verilen alete mercek eklemiştir. Bu mercek sadece görüntüyü daha net algılamamızı sağlıyordu. Fakat henüz daha kağıt üzerine resim oluşturma söz konusu değildi.

Thomas Wedgwood ile Humphrey Davy isimli kişiler 1802 yılında ışığa duyarlı bir kağıt üstüne kontak baskı sonucunda görüntü tespitinde bulunmuşlardır. Ama baskı ömürlü olmamıştır.

Joseph Niepce 1816 yılında bir mücevher kutusu ve mikroskoptan aldığı merceklerle ilkel bir fotoğraf makinesi oluşturmayı başardı. 1835 yılında William Talbot adındaki bir İngiliz ilk defa kalıcı, ömürlü bir görüntü elde etmeyi başardı.

1888 yılında da, kutu fotoğraf makinesi ortaya çıktı. Bu makine kodak sistemini kullanmaktaydı. Bu makine 100 pozluk bir filme sahipti. Fotoğraf makinesinin temelleri buralara dayanmaktadır. Bu noktadan sonrada gelişmeye devam etmiştir. Yani icat süreci bu geniş zaman içerisine dayalıdır.

 

Günümüzde Kullanılan Fotoğraf Makinesi Çeşitleri

 

Kompakt Fotoğraf makinesi

medium

Genelde sıklıkla kullanılan bir makine çeşididir. Özellikleri arasında dahili flash, ayarlanabilir özellikleri, led ekranı ve video çekebilme gibi daha bir çok özellik barındırmaktadır. Bu makinelerde harici objektif ekleme ya da değiştirme özelliği bulunmamaktadır. Bu makinenin tercih edilmesinin sebeplerinden bazıları da hızlı çekim, otomatik çekim modu gibi özellikleri barındırmasıdır.

İlginizi Çekebilir  Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler, Semboller Nelerdir?

 

 
 
 

dijital slr fotograf makinesiTek Objektifli Refleks Makineler

Fotoğraf Makinesinin üzerinde yer alan objektifin değiştirebildiği makinelerdir. İstediğiniz türde, istediğiniz objektifi takarak ona göre istediğiniz görüntüyü elde edebilirsiniz. Örnek verecek olursak makinenize makro objektif veya tele objektif takarsanız uzak mesafeleri daha yakın ve net görebilirsiniz. Bu objektiflerle manzara çekimlerinde oldukça güzel ve kaliteli görüntüler elde edebilirsiniz.
 
 

Ayrı Vizörlü Makinelerayri

Bu makinelerde ise görüntü objektif üzerinden sağlanmaz. Bunun yerine tamamen ayrı bir vizörün direk olarak ortam ve nesneleri gördüğü ortam kullanılır. Fakat bu makinelerin dezavantajlarından birisi de paralaks olarak adlandırılan görüntü hatasıdır. Bu durum şu şekilde açıklanabilir. Vizörle elde edilen görüntü ile sensöre düşen görüntü aynı olmayacaktır.
 
 

Çift Objektifli Refleks Makineler

cift

Çok fazla aktif olarak kullanılmayan, azda olsa görüntü hatası olan çift objektifli makinelerdir.

 
 
Bu objektiflerden birisi doğrudan vizörle ilintilidir. Görüntünün nasıl olduğunu bu ilk vizör belirlemektedir. Burada vizör açısı objektif açısından farklı olmasından dolayı beklenen sonuç elde edilmeyebilir.

İkinci objektifte ışığın içerisinden geçerek alınan görüntünün kaydedilmesini sağlamaktadır. Bu objektifin bulunduğu düzlemde bir perde bulunmaktadır. Bu perde kalkar ve ikinci objektiften ışık gelir. Gelen bu ışık görüntü yakalayıcı sensöre kaydedilmektedir.
 
 

Büyük Formatlı Makinelerbuyuk

Makinenin sensörlerinin büyük olmasından dolayı yüksek kalitede çekim yapabilme ve büyük formatlarda görüntü yakalama imkanı vardır. Bu tarz fotoğraf makinelerinin fiyatları yüksek olmaktadır.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu